هیپنونیزم چیست؟

هیپنوتیزم چیست؟

هیپنوتیزم یا خوابگری یکی از رشته ها در علوم روانشناسی می باشد. در این رشته دو عامل فرد مورد نظر و هیپنوتیزم کننده وجود دارد. هیپنوتیزم کننده با ایجاد تلقین هایی به فرد مورد نظر می تواند ناخودآگاه فرد را تحت کنترل خود قرار دهد. از این روش برای درمان برخی از بیماری ها و یا سایر موارد استفاده می گردد. در واقع مهم ترین و اصلی ترین مورد در این کار ناخودآگاهی فرد است و کار بر روی آن انجام می شود.

البته نحوه و میزان تاثیر این عمل برای تمام افراد متفاوت است. در برخی از افراد به دست گیری ناخودآگاهی و تلقین ها به راحتی اتفاق می افتد اما در برخی دیگر ایجاد تلقین ها برای ناخودآگاهی کار بسیار سختی است.

شستشوی مغزی و گرفتن اطلاعات از برخی افراد بسیار راحت تر از افراد دیگر می باشد. در مواردی نمی توان با انجام این کار تاثیر زیادی را بر روی فرد داشت و اصلا هیچ تلقینی اثرگذار نیست. اجرای فرمان هایی در ضمیر ناخودآگاه افراد کار راحتی نیست ولی برخی از افراد حرفه ای قادر به انجام آن می باشند.

تاریخچه هیپنوتیزم

شاید پیدایش و تاریخچه این علم را جدید دانسته و فکر کنید در قرن های اخیر پیدا شده است اما باید بدانید که این مورد به سال های بسیار دور بر می گردد. بر اساس تحقیقات، هندوها اولین کسانی هستند که از هیپنوتیزم استفاده کرده اند.

آن ها از این راه برای درمان بیماران خود استفاده می نمودند، در واقع همان کاری که در حال حاضر علم روانشناسی از این رشته استفاده می نماید. البته روش های آن حتما با روش های کنونی بسیار متفاوت بوده و به نحوه ی دیگری انجام می یافته است.

اولین کسی که این کار را به صورت امروزی انجام می داد شخصی به نام جیمز برید بود که او را پدر خوابگری جدید می دانند. او در سال 1842 نظریات و تحقیقاتی را در این زمینه ارائه داد.

او بر این اعتقاد نبود که خواب مغناطیسی باعث تاثیر در ناخودآگاهی می گردد و آن را فقط یک خواب عصبی می دانست. او در همین سال کتابی را درباره ی این موضوع نوشت و نظریات خود را ارائه کرد. البته افراد دیگر را نیز به عنوان اولین افراد در این امر می دانند. برخی معتقد هستند که یکی از وزیران روسی از این روش برای قربانیان خود استفاده می نمود.

هیپنوتیزم به چه دردی می خورد؟

همان طور که در اول مقاله اشاره شد بیشترین و مهم ترین کاربرد این کار درمان می باشد. در علم روانشناسی از هیپنوتیزم به عنوان یک روش درمانی استفاده می گردد. در انواع بیماری های جسمی و روانی می توان از این روش کمک گرفت.

به طور مثال زنانی که قصد انجام زایمان طبیعی را دارند می توانند به کمک این روش احساس درد کمتری را داشته و نوزاد خود را راحت تر به دنیا آورند. در برخی از بیماران سرطانی نیز می توان از این روش استفاده نمود و عوارض شیمی درمانی را بر روی بدن آن ها کمتر کرد.

روش کار هیپنوتیزم چگونه است؟

در واقع با به دست گیری بخش ناخودآگاهی فرد می توان میزان احساس درد را کاهش داده و روند بهبودی و درمان را سریع تر کرد. این راهکار روش بسیار عالی و موثری برای بیماران جسمی می باشد.

در افرادی که دارای اختلالات روانی و روحی هستند نیز می توان از این روش برای درمان استفاده نمود. افراد مبتلا به وسواس شدید و یا فوبیاهای مختلف را می توان با استفاده از این تکنیک درمان نمود. استفاده از دارو درمانی با انجام این روش به حداقل خواهد رسید.

مقاله پیشنهادی : خود هیپنوتیزم چیست

آیا انجام هیپنوتیزم کار خطرناکی است؟

شاید در فیلم ها و یا سایر تبلیغات رسانه ای دیده باشید که فردی با استفاده از این روش کل اطلاعات فرد را گرفته و یا تلقین های خطرناکی به او می کند. باید این را بدانید که انجام این کار اینطور هم راحت نیست و در واقع نمی توان آن را خطرناک خواند.

توجه داشته باشید که برای تاثیرگذاری خوابگری باید اطلاعات خواسته شده از ناخودآگاهی بر اساس باورهای تثبیت شده در ذهن فرد باشد. در صورتی که هیپنوز کننده بر خلاف و ضد باورهای فرد عمل کند فرد بلافاصله متوجه آن خواهد شد.

البته برای دو گروه از افراد انجام این کار ممنوع است.

  • اولین گروه افراد دارای بهره هوشی کمتر از 70 است. این دسته از افراد نمی توانند این کار را پیگیری نموده و ممکن است نا خودآگاه آن ها به راحتی کنترل گردد.
  • افراد دوم نیز بیماران شدید روانی هستند. افرادی که مبتلا به جنون و یا سایر مشکلات شدیدی روانی هستند نباید در جلسات خوابگری شرکت نمایند. زیرا انجام این روش بر روی آن ها ممکن است باعث شدید تر شدن بیماری آن ها گردد. توصیه می شود این کار حتما توسط افراد حرفه ای و پزشکان انجام شود.

روش کار هیپنوتیزم چطور است؟

در انجام این کار فرد هیپنوز کننده بر روی نا خودآگاهی فرد هیپنوز شونده تاثیر می گذارد. از فرد خواسته می شود بر روی چیز خاصی متمرکز شده و چشمان خود را ببندد.

برخی به اشتباه این کار را یک خواب می دانند اما در اصل این کار هیچ تشابهی با خواب ندارد و امواج مغزی گرفته شده از فرد هیچ تشابهی با امواج مغزی فردی که خوابیده است، ندارد. در واقع کار اصلی هیپنوتیزم نفوذ هیپنوز کننده به ناخودآگاهی است. با انجام مراحلی از این کار ناخودآگاه فرد قابلیت القاء پیدا می کند و می توان القاءها و تلقین هایی را بر ذهن انجام داد.

به طور مثال فردی که تحت هیپنوتیزم قرار دارد با القاء این موضوع که شدیدا احساس تشنگی می کند، ممکن است زبان و گلوی او دچار خشکی شدید گردد. در حالی که در واقعیت اصلا چنین چیزی وجود ندارد و این احساس تنها با تلقین کردن به وجود آمده است.

روش های زیادی برای انجام این کار وجود دارد ولی اصلی ترین روش ها استفاده از تمرکز بر موضوع خاص و بستن چشمان می باشد. برای انجام درمان ها می توان تمام روش ها و تکنیک های لازم را برای این کار آموخت.

به کمک هیپنو می توانیم…

هیپنوتیزم می تواند کمک بسیاری را به هر فرد بکند. آرام و ریلکس شدن یکی از کارهای بسیار مهم و کاربردی است که می توان از این روش برای آن استفاده نمود.

در زندگی پر تنش و پر استرس  اکنون استفاده از این روش برای ریلکس تر شدن می تواند انتخاب خوبی باشد. شما می توانید ناخودآگاه خود را به گونه ای تنظیم نمایید که کمتر دچار استرس و اضطراب گردد و کارایی بیشتری در کارهای روزمره داشته باشد.

کمک به بیماری نیز یکی از مهم ترین کاربردهای هیپنوتیزم می باشد. در روند درمان داشتن ناخودآگاهی آرام کمک بسیار بزرگی برای بهبود وضع بیمار است. در صورتی که فرد آرامش خود را در طول انجام درمان حفظ نماید نتیجه بسیار بیشتر و مطلوب تر خواهد بود.

همچنین برای ترک برخی از عادت ها هم می توان از این روش استفاده کرد. در برخی از کمپ های ترک اعتیاد هیپنوتیزم درمانی روشی موثر برای پاک کردن مواد مخدر از زندگی افراد می باشد. با انجام این کار نا خود آگاهی فرد متقاعد می شود که هیچ وابستگی به ماده مخدر نداشته و می تواند به راحتی آن را ترک نماید. این روش راهی موثر برای ترک می باشد.

تاثیرگذارترین افراد بر هیپنوتیزم

همان طور که گفته شد هندوها اولین اشخاصی بودند که از این روش برای درمان بیماران خود استفاده می نمودند و می توان آن ها را اولین و تاثیرگذار ترین افراد بر هیپنوتیز دانست.

آنتوان مسمر و جیمز برید تاثیرگذارترین افراد بر روی علم هیپنوتیزم کنونی و جدید هستند. آن ها نظریات مهمی را در این زمینه ارائه داده و روش هایی را برای انجام این کار پیشنهاد دادند.

به واقع در اوایل پیدایش این روش اغلب افراد اقدام به تمسخر آن می نمودند و آن را روشی بسیار مسخره می دانستند. اما بعدها به این موضوع پی برده شد که می توان از آن برای درمان بسیاری از مشکلات استفاده نمود.

علم نیز صحت آن را به نمایش گذاشت و تمام دانشمندان به قدرت آن پی بردند. البته در شروع و ابتدای این کار، در واقع به مصداق یک خواب به هیپنوتیزم نگاه می شد و این گونه می پنداشتند که فرد به یک خواب مغناطیسی فرو رفته است اما بعدها با انجام آزمایشاتی به این موضوع پی بردند که خوابی در کار نیست و امواج مغز فرد هیپنوتیزم شده هیچ تشابهی با امواج فرد به خواب فرو رفته ندارد.

 

کتاب های هیپنوتیزم در ایران

به تازگی کتاب های مفید ارزشمندی در انجمن هیپنوتیزم بالینی ایران ترجمه و منتشر شده است. کتاب هایی مثل یافته هایی از هیپنوتیزم، هیپنوتیزم ورزشی، آمادگی ذهنی ده دقیقه ای و اسرار خود هیپنوتیزم فوق عمیق از جمله از کتاب های بسیار مفید و ترجمه های ارزشمند در این مورد می باشند.

این کتاب ها به همت جناب دکتر هوشنگ باقری جمع آوری و ترجمه شده است. استفاده از این اطلاعات برای افراد حرفه ای و متخصص می تواند راهی روشن برای آگاهی بیشتر باشد. اغلب متخصصان روانشناسی نیاز به آپدیت اطلاعات دارند.

در اغلب این کتاب ها روش ها و تکنیک های لازم برای انجام هیپنوتیزم را تشریح کرده و کارایی آن ها را در هر کدام از زمینه های درمانی توضیح می دهد. در انجام مسابقات ورزشی استفاده از این روش می تواند تمرکز و قدرت بدنی ورزشکار را تقویت نموده و باعث افزایش راندمان کار گردد.

همچنین برای آمادگی ذهنی در زمان کوتاه نیز می توان از هیپنوتیزم استفاده نمود. در این کتاب ها اطلاعات دقیق و کافی درباره ی انجام تمرینات نوشته شده است و شما می توانید با مطالعه این مطالب قدرت و کارایی ذهنی یا جسمی خود را افزایش دهید.

تجسم خلاق در هیپنوتیزم

قدرت تجسم و تخیل یکی از قدرت های خارق العاده و مهم در انسان است. ذهن انسان تمایز ویژه و برجسته ای را با دیگر جانداران دارد. ذهن انسان یک ابر قدرت است که توانایی خلق دارد.

شما می توانید چشمان خود را بسته و بهترین یا بد ترین اتفاقات زندگی خودتان را خلق کنید. گاه تنها با تجسم اتفاقاتی بخش روان نیز درگیر شده و واکنش هایی را بروز می دهد. به طور مثال اگر در ذهن خود عزیز ترین فرد زندگی خود را به خاک بسپارید و دیگر او را نداشته باشید قطعا احساس اندوه و ناراحتی به شما دست خواهد داد.

برعکس اگر تجسم کنید که یکی از آرزوهای بزرگ زندگی شما به وقوع پیوسته است، حتما احساس شادکامی و سرور را تجربه خواهید نمود. انسان تمام اکتشافات و اختراعات خود را ابتدا در ذهن و به کمک تجسم انجام داده است.

به طور مثال ادیسون قبل از اختراع و ساخت لامپ آن را در تجسم و تصور خود خلق نموده بود. داشتن تجسم خلاق و استفاده از هیپنوتیزم یکی از روش ها برای رسیدن به خواسته ها و هدف های زندگی هر فردی می باشد. آشنایی با تکنیک های تجسم خلاق می تواند کمک زیادی را به شما بکند.

ارتباط با ناخودآگاه در هیپنوتیزم

در واقع کار اصلی هیپنوتیزم ایجاد القاء در ناخودآگاه می باشد. رابطه این روش با ناخودآگاه فرد بسیار نزدیک و تنگاتنگ می باشد. به طور مثال در انجام کارهای درمانی زمانی که فرد بیماری خاصی دارد و درد زیادی را از جهت آن تحمل می کند، به ناخودآگاه فرد انتقال داده می شود که تو دیگر بیمار نیستی و هیچ دردی در بدن تو وجود ندارد. ثبت این باور در ناخودآگاه فرد می تواند سبب کاهش و یا از بین رفتن درد در فرد بیمار گردد.

جالب است بدانید که اغلب رفتارها و عملکردهای ما وابسته به بخش ناخودآگاهی ذهن است و بخش خودآگاهی تنها ده درصد از کارهای ما را انجام می دهد. تمام رفتارها، گفتارها و واکنش های انسان مربوط به قسمت ناخودآگاهی اوست.

به طور مثال برخی از افراد فوبیای حیوانات دارند و با دیدن هر حیوانی پا به فرار می گذارند. ترسیدن از حیوانات اهلی که هیچ آزاری برای انسان ها ندارند یک موضوع ثبت شده در ناخودآگاهی فرد می باشد. هیپنوز کردن افراد و تغییر باورها در ناخودآگاهی می تواند سبب تغییر و درمان افراد گردد.

انواع هیپنوتیزم

هیپنوتیزم به طور کلی شامل دو نوع است. هیپنوتیزم نمایشی و هیپنوتیزم درمانی، در هیپنوز نمایشی فردی برای نشان دادن قدرت خود به دیگران شخصی را تحت هیپنوز درآورده و از او اطلاعاتی را دریافت می کند.

در این روش هدفی از انجام وجود ندارد و صرفا برای نمایش دادن قدرت و یا یک سرگرمی است. معمولا در جمع های دوستانه از این کارها انجام می گردد. ممکن است شخصی خودش درخواست هیپنوتیزم شدن را بدهد و از فردی که توانایی انجام این کار را دارد درخواست یک کار نمایشی را بکند.

کاربردی ترین و هدف دار ترین نوع در هیپنوتیز نوع درمانی است. اغلب پزشکان و روانشناسان این راه را برای درمان انواع بیماری ها مورد استفاده قرار می دهند. درمان بیماری جسمی، کاهش درد، درمان مشکلات روانی، ترک عادت و موارد بسیار دیگر با به کارگیری این روش انجام می گردد.

در صورتی که این کار توسط افراد متخصص و حرفه ای انجام گیرد، نتایج بسیار خوب و مطلوب به دست خواهد آمد. برای خانم های باردار که قصد انجام زایمان طبیعی را دارند پیشنهاد می شود تا از این روش برای کاهش درد و راحت تر به دنیا آمدن نوزاد خود کمک بگیرند.

هیپنوتیزم و مدیتیشن

متاسفانه برخی از افراد دو موضوع هیپنوتیزم و مدیتیشن را یکسان می دانند. یعنی وقتی روزانه در حال مدیتیشن و مراقبه هستند انگار خودهیپنوتیزمی انجام داده اند. اما باید بدانید که این دو روش تفاوت های بسیاری را با یکدیگر دارند و برای انجام هر کدام از آن ها باید مراحل متفاوتی را پشت سر گذاشت.

یکی از تفاوت های اصلی این دو وجود هدف است. در انجام هیپنوتیزم هدف مشخصی وجود دارد و برای رسیدن به آن هیپنوز انجام می شود اما در امر مدیتیشن این طور نیست و فرد فقط برای آرام شدن ذهن اقدام به انجام آن می کند.

در درمان استرس ها و ترس های مختلف شما می توانید کمک بیشتری را از هیپنوز دریافت نمایید. اما کمتر کسی تا به حال توانسته با انجام مدیتیشن بیماری خود را درمان نماید. البته این امر مطلق نیست و امکان دارد فردی با انجام طولانی مدت مراقبه بیماری خود را درمان نماید.

در واقع کاربرد عمده مدیتیشن خالی کردن ذهن از افکار منفی و مزاحم است. افراد برای آرامش بیشتر روزانه دقایقی را به مراقبه می پردازند. هیپنوتیزم این قدرت را دارد که مشکلات و بیماری های افراد را درمان نموده و باعث از بین رفتن آن گردد.

هیپنوتیزم و کاهش استرس

استرس و اضطراب یکی از بلایای عظیم این عصر در جامعه است. سریع تر شدن زندگی، اختراع برق و لامپ، وجود دستگاه های دیجیتالی پیشرفته و در کل پیشرفت تکنولوژی باعث افزایش استرس در افراد شده است. داشتن دغدغه های فکری بسیار زیاد سبب شده تا هر کس در اجتماع دچار استرس شود.

حتی کودکان خردسال نیز اضطراب زیادی را تجربه می کنند. یکی از روش های خود هیپنوتیزم برای رفع این استرس برای افراد ارائه شده است. وجود ترس از آینده در افراد مانند سمی در حال از بین بردن شادمانی و آرامش است.

داشتن شغل های پر استرس، مشکلات مالی، مشکلات عاطفی و بسیاری دیگر از دلایل می تواند سبب به وجود آمدن اضطراب در هر فردی شود. دنیای کنونی بیش از هر چیز به دنبال یافتن راهی برای کمتر نمودن این استرس می باشد.

استفاده از روش هیپنوتیزم می تواند راهکاری عالی برای کاهش عوارض اضطراب باشد. یادگیری تکنیک ها و آموزش صحیح این کار به فرد کمک می کند تا مدیریت ذهنی بیشتر و بهتری داشته باشد. توانایی کنترل کردن ذهن سبب می گردد تا خستگی روانی کمتر به وجود آید و راندمان کاری مغز بیشتر گردد.

هیپنوتیزم و بیماری های عصبی

بیماری های عصبی می تواند ریشه های بسیاری داشته باشد. انواع افسردگی ها، وسواس ها و فوبیاها باید ریشه یابی شده و دلیل آن ها آشکار گردد. برای درمان بیماری های افسردگی، عدم اعتماد به نفس، ترس های خاص و وسواس ها می توان از هیپنوتیزم استفاده نمود.

افسردگی یکی از شایع ترین بیماری عصبی در جامعه است. در تعریف این بیماری می گوییم فرد انگیزه و میل کافی برای فعالیت و زندگی کردن را از دست داده است. خوابیدن بیش از اندازه، نخوابیدن و سایر علائم دیگر از جمله علائم بیماری افسردگی می باشند.

برای درمان افسردگی از این طریق ابتدا ریشه افسردگی باید مشخص گردد. به طور مثال ممکن است فردی بعد از اتفاق ناگواری دچار این بیماری شود. مثلا از دست دادن شغل می تواند عاملی برای بیماری باشد.

برای درمان بیماری این فرد باید از روش هیپنوتیزم برای تغییر ناخودآگاهی استفاده نمود. در واقع در ناخودآگاهی این فرد ثبت شده است که با از دست دادن این شغل دیگر انگیزه و میلی نسبت به ادامه زندگی نخواهد داشت. ورود اطلاعات عکس و متضاد به ناخودآگاهی سبب می شود تا فرد به دنبال عامل و انگیزه های دیگری برای زندگی باشد و همین موضوع سبب درمان افسردگی خواهد شد.

هیپنوتیزم و ترک سیگار

ترک هر عادتی مثل سیگار، مواد مخدر، وسواس و یا عادت های آسیب رسان دیگر از طریق هیپنوتیزم درمانی میسر می باشد. اعتیاد به هر چیز و هر کاری باعث فلج شدن زندگی می شود.

در واقع زمانی که عادت بیش از حد به یک ماده و یا کاری دارید، ذهن به صورت مداوم درگیر آن است و انرژی بسیاری از شما گرفته می شود. سیگار یکی از ماده های مخدری است که ضرر نسبتا کمتری را نسبت به سایر مخدرها دارد. هیپنوز فرد می تواند باعث ترک سیگار گردد.

در واقع کاری که انجام می شود این است که به ناخودآگاهی فرد این اطلاعات منتقل می شود که دیگر نیازی به سیگار کشیدن ندارد و یا در مواردی این القاء انجام می شود که او از سیگار کشیدن متنفر است. در صورت انجام این کار توسط فرد حرفه ای می توان سیگار را ترک کرد.

سایر عادت های ناهنجار نیز با این روش قابل درمان هستند و در صورت انجام آن تحت نظر یک پزشک متخصص، می توانید از شر اعتیاد خود خلاص شوید. وسواس داشتن به تمیزی نیز عین همین اعتیاد است. در واقع فرد نسبت به تمیز کردن زیاد اعتیاد پیدا کرده است.

تاثیر هیپنوتیزم بر مغز

همان طور که بارها کار اصلی هیپنوز گفته شد در واقع کاری که در زمان هیپنوتیزم انجام می شود برقراری ارتباط با بخش ناخودآگاه است. برخی از افراد این اعتقاد غلط را دارند که در طی هیپنوز فرد به خواب می رود و عملکرد مغزی او مانند عملکرد مغزی در هنگام خواب است اما این موضوع صحت ندارد.

فعالیت های مغزی در زمان خواب بیشتر است و امواج آن تفاوت زیادی را با امواج زمان بیداری دارد. در طی انجام هیپنوز هیچ فعالیت مغزی مشابه با امواج خواب دیده نمی شود.

افراد در مواجهه با هیپنوز دو نوع هستند. نوع اول افرادی هستند که راحت تر و زود تر تاثیر پذیر می شوند و به راحتی می توان ضمیر ناخودآگاهی آن ها را تحت کنترل درآورد. نوع دوم افرادی می باشند که تاثیر پذیری بسیار کمتری را دارند و یا در مواقعی اصلا هیپنوتیزم بر روی آن ها هیچ تاثیری را ندارد.

عملکرد مغزی این دو دسته متفاوت از یکدیگر است. می توان گفت انجام این عمل  بر روی مغز برخی از افراد تاثیر گذار است و برای برخی دیگر هیچ تاثیری وجود ندارد. این تفاوت در افراد قابل مشاهده می باشد.

روز بزرگداشت هیپنوتیزم

4 ژانویه هر سال روز جهانی هیپنوتیزم است. این تاریخ در سال 2005 توسط بزرگان و دانشمندان روانشناسی برای هیپنوز انتخاب شد. در واقع این روش یکی از موثرترین و کم خطر ترین روش ها برای درمان انواع بیماری های روحی و جسمی است.

آگاهی لازم و استفاده از اطلاعات صحیح و درست درباره ی آن می تواند سبب درمان و بهبود بسیاری از بیماری ها گردد. در اصل این روز در آغاز سال میلادی قرار دارد و افراد می توانند در طول تعطیلات سال نو خود درباره ی آن اطلاعاتی را به دست آوردند.

در برخی از کشورها در این روز جلسات رایگان هیپنوتیزم برگزار می شود و از افراد می خواهند تا با شرکت در این جلسات نسبت به بیماری ها و مشکلات خود آگاهی لازم را کسب نمایند. با استفاده از این روش درمانی موثر و کم خطر می توان مشکلات زیادی را از سر راه برداشت.

ایجاد تغییر و روش صحیح زندگی چیزی است که می توانید از طریق این روش درمانی به دست آورید. دانشمندان بسیاری در این روز گرد هم می آیند تا اطلاعات و دانش خود را در این زمینه به اشتراک گذاشته و آن را به روز رسانی نمایند.

چگونه می توانیم هیپنوتیزم را یاد بگیریم؟

یاد گرفتن هیپنوتیزم را می توانید از طریق کتاب های معتبر و یا افراد متخصص انجام دهید. دقت داشته باشید که یادگیری از منابع معتبر اهمیت بسیار زیادی را دارد. در واقع یادگیری این کار چیزی است که هر فردی می تواند با افزایش اطلاعات و دانش خود انجام دهد.

در صورتی که می خواهید این کار را آزمایش کنید می توانید از فردی که خودش تمایل به این کار دارد استفاده کنید. او را به محلی آرام و راحت ببرید و از او بخواهید تا با بستن چشمان و یا دراز کشیدن در حالت راحتی قرار بگیرد.

برخی از افراد با بستن چشمان خود تمرکز کافی را دارند اما برای برخی نیز می توانید این پیشنهاد را بدهید که بر روی چیزی متمرکز شوند. جملات خود را به آرامی و در زمان طولانی تری به او بگویید. مثلا جمله ی من می خواهم تو آرام باشی و تک تک اعضای بدن خود را ریلکس کنی.

بعد از ریلکس شدن کامل فرد و ورود به خلسه از او بخواهید تا خود را بر بالای راه پله ای فرض کند و با هر قدمی که از آن پله پایین می آید احساس راحت شدن را داشته باشد. با انجام این کارها فرد استرس را از خود دور خواهد نمود.

خود هیپنوتیزم و دگر هیپنوتیزم

خود هیپنوتیزم در واقع روشی است که در آن خود فرد باعث هیپنوز شدن و ورود به مرحله خلسه می گردد. یعنی فرد بعد از انجام تمرینات و تکنیک هایی به مرحله آرامش مطلق و خلسه وارد شده و با انجام القاءهایی تصور و باورهای خود را تحت تاثیر قرار داده و یا آن ها را تغییر می دهد.

یادگیری این کار توسط خود فرد کمک می کند تا در هر شرایط و موقعیتی فرد توانایی تسلط به ناخودآگاهی خود را داشته باشد و با انجام تلقین هایی سبب تغییر در آن ها گردد. آموزش روش هایی برای این کار می تواند بسیار موثر باشد.

دگر هیپنوتیزم روشی است که در آن فرد دومی سبب آرامش مطلق و به خلسه رفتن فرد اصلی می گردد. در این روش خود فرد این کار را انجام نمی دهد. متخصصان روانشناسی از این روش برای درمان انواع بیماری های روانی و روحی استفاده می نمایند. ورود به ناخودآگاه فرد و تغییر باورهای او نسبت به وقایع و یا خود سبب درمان و بهبودی انواع اختلالات می گردد.

آموزش خود هیپنوتیزم

این کار دارای مراحلی است که باید نسبت به آن ها آگاهی کاملی داشته باشید. قبل از هر کاری هدف خود را از این کار مشخص کنید. به طور مثال اگر مشکل شما خجالتی بودن است باید برای خودتان مشخص کنید که می خواهید شجاع و اجتماعی باشد. به محلی آرام و بی سر و صدا بروید و از افراد بخواهید که مزاحم شما نشوند.

به حالت دراز کشیده قرار بگیرید و با بستن چشمان ذهن خود را خالی از هر فکری کنید. کاغذ سفیدی را در ذهن خود تصور کنید که خالی خالی است و هیچ چیزی روی آن قرار ندارد.

به آرامی هر قسمت از وجود خود را ریلکس کنید. این احساس را داشته باشید که تکه ای از ابر هستید و بی وزن در حالت شناور بر روی سطحی قرار دارید. جمله ی تاکیدی خود را به یاد آورید. به طور مثال من سخنران قدرتمندی هستم.

من توانایی انجام این کار را دارم. جملات تاکیدی خود را با خود بگویید و به ضمیر ناخودآگاه خود تلقین نمایید. تلقین کردن این جملات در حالت هیپنوز سبب ثبت آن در ذهن شما می گردد و شما می توانید به راحتی خواسته خود را به انجام رسانید. کم کم چشمان خود را باز کرده و از حالت خلسه خارج گردید.

هیپنوتیزم اریکسونی

این روش یکی از انواع روش های هیپنوتیزم است که در آن به صورت غیر مستقیم فرد هیپنوز می گردد. برای درمان افرادی که مقاومت زیادی نسبت به هیپنوز شدن دارند را می توان از این طریق درمان نمود. این روش توسط یکی از متخصصان روانشناسی ابداع شد.

در این روش از جملات تاکیدی غیر مستقیم برای تاثیرگذاری بر روی ناخودآگاهی فرد استفاده می گردد. به طور مثال به جای استفاده از جمله ی تو سیگاری نیستی از جمله تو می توانی سیگاری نباشی استفاده می گردد.

هیپنوتیزم برای فراموشی خاطرات

تمام خاطرات بد و ناگوار در قسمت ناخودآگاهی ثبت و ضبط می گردد و یادآوری آن می تواند بسیار آزاردهنده بوده و یا موجب افسردگی فرد گردد. وقایعی مانند زلزله، سیل، از دست دادن خانواده، تجاوز و بسیاری دیگر از خاطرات ناگوار می تواند سبب ایجاد حس بد و یا افسردگی در فرد شود.

برای درمان این نوع از بیماران افسرده از روش ارجاع استفاده می گردد. یعنی به وسیله ی هیپنوز نمودن فرد خاطره ی تلخ و واقعه بد را از بخش ناخودآگاهی حذف کرده و دیگر اثر روانی آن را بر روی خود احساس نمی کند.

در این روش بعد از ورود به مرحله خلسه از فرد خواسته می شود تا به همان لحظه تلخ و ناگوار رجوع نماید و تمام بخش های آن را به یاد آوردد بعد فرد متخصص با گفتن جمله هایی از بیمار می خواهد تا آن خاطرات را به کلی از ذهن خود پاک کند و دیگر هرگز آن ها را به یاد نیاورد.

با انجام این کار فرد بعد از برگشتن به سطح هشیاری دیگر آن خاطره و واقعه تلخ را به یاد نیاورده و تجربه احساسی بدی نسبت به آن موضوع ندارد. البته ممکن است برای انجام این کار چندین جلسه کار لازم باشد.

هیپنوتیزم تراپی با چشمان باز(ان ال پی)

این تصور در افراد وجود دارد که هیپنوتیزم شدن حتما باید با چشمان بسته انجام شود و نمی توان این کار را با چشمان باز انجام داد. این تصور اصلا درست نیست و می توان برای این کار از روش ان ال پی استفاده نمود.

در هنگامی که چشمان خود را بسته اید این ریسک و احتمال وجود دارد که به خواب فرو روید و مراحل دیگر را به درستی به انجام نرسانید اما در روش چشمان باز ریسکی برای خوابیدن وجود ندارد و شما کاملا به راحتی می توانید تمام مراحل را انجام دهید.

هیپنوتیزم بدون خلسه(ان ال پی)

در تمامی موارد ذکر شده است که برای ورود به ناخودآگاهی حتما باید به مرحله خلسه و آرامش مطلق ذهنی وارد گردیم اما در روش ان ال پی فرد می تواند بدون ورود به خلسه دستورهایی را به ناخودآگاه برساند و ثبت کند.

حتما شما نیز این تجربه را داشته اید که در طول روز چند ثانیه به نقطه ای خیره شده و ذهنتان متمرکز موضوع خاصی است. در واقع همین واقعه نوعی هیپنوتیزم است و در صورت گرفتن دستورهایی می توانید آن ها را وارد ناخودآگاهی خود نمایید.

موسیقی هایی برای هیپنوتیزم

آهنگ ها و موسیقی می تواند برای هیپنوتیزم شدن بسیار موثر باشد. آثار بتهوون و موتزارت در جلسات می تواند میزان تاثیر را بسیار بیشتر نماید. این موسیقی بدون کلام باعث می شود تا فرد بیشتر در معرض تاثیر جملات تاکیدی قرار بگیرد.

انواع موسیقی طبیعت و بدون کلام نیز می تواند تاثیر مثبتی در این مورد داشته باشد. بر اساس تحقیقات موسیقی می تواند تاثیر غیر مستقیم بسیار زیادی را در ناخودآگاه داشته باشد. یعنی شما تحت تاثیر غیر مستقیم تمام آهنگ هایی هستید که روزانه به آن ها گوش می دهید و آن ها را دوست دارید.

سردرد و هیپنوتیزم

انواع دردها مواردی هستند که می توان آن ها را به وسیله هیپنوتیزم درمان نمود. سردرد و دردهای میگرنی یکی از مشکلات شایع در افراد است که درمان های دارویی موثر و قطعی نیز برای آن ها وجود ندارد.

دردهای میگرنی در واقع نوعی از دردها هستند که علت وجود آن ها هنوز در علم پزشکی مشخص نشده است و تنها داروهای موقتی برای آن تجویز می گردد که عوارض بسیار زیادی را  در پی دارند. استفاده از هیپنوتیزم برای درمان این دردها می تواند بسیار موثر باشد و تقریبا یک درمان قطعی به حساب می آید.

در هنگام درمان با این روش بعد از ورود بیمار به سطح خلسه متخصص از او می خواهد که فرض کند دیگر هیچ دردی را حس نمی کند. با انجام جلسات متعدد سردرد فرد به طور کلی و قطعی از بین رفته و از شر قرص های میگرن خلاص می گردد.

آموختن خود هیپنوتیزمی نیز می تواند کمک بسیار بزرگی برا تسکین دردهای میگرنی باشد. البته انجام این کار در ابتدا کمی مشکل است و پیشنهاد می گردد از یک فرد حرفه ای کمک بگیرید تا به طور کامل راه درمان میگرن خود را بیاموزید.

تاریخچه خلسه و کشف روش درمانی هیپنوتیزم

حالت خلسه به معنی به حداقل رسیدن حواس پنجگانه و قطع تقریبی حواس فرد می باشد. حتما برای شما نیز این اتفاق افتاده است که کسی شما را صدا زده است و شما در فکر فرو رفته و اصلا صدای او را نشنیده اید و یا کسی چیزی از جلوی شما برمی دارد و شما اصلا متوجه او نمی شوید.

در واقع همین حالت را خلسه می نامند. حالت خلسه در هیپنوتیزم این فرق را دارد که شما به طور خواسته وارد آن می شوید و این طور نیست که نا خواسته صورت بگیرد.

اگر بخواهیم تاریخچه خلسه را بررسی نماییم قطعا از زمان وجود انسان حالت خلسه نیز وجود داشته است. زیرا این حالت در هر انسانی وجود دارد اما به طور علمی در قرن 18 میلادی شخصی به نام مسمر این حالت را کشف نموده و از آن برای درمان بیماران خود استفاده نمود.

خلسه و یا آرامش مطلق می تواند حواس فرد را به حداقل رسانده و او را به ناخودآگاهی نزدیک تر نماید. در واقع هر چه میزان دقت حواس کم شود نمود ناخودآگاهی در افراد بسیار بیشتر خواهد بود. معمولا این حالت با چشمان بسته همراه است اما می توان این کار را با چشمان باز نیز انجام داد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا